Er for- og baghave for stor en mundfuld for dine havefærdigheder?

Vi har alle sammen store ambitioner, når det kommer til haven. Den skønne have som vores forældre, venner eller de royale har. Tænk, hvis man bare kunne have det derhjemme i sin egen have.

Eller hvis man var en af de der havemennesker som Søren Ryge og eller Bonderøven. Sandheden er desværre bare den, at det er du ikke.

Derfor må du vælge dine skønne have med omhu. Tænk på, hvor meget tid og energi du rent faktisk kan og vil smide i det.

Start ikke for store over overvældende projekter

En royal have en lidt for stor mundfuld. En stort og succesfuldt bed med gulerødder, tomater, løg, persille og hvad du eller kan finde på, vil måske også være for stor en mundfuld.

Start i stedet med at få dig nogle krydderurter, som er nemme at holde og virkelig lækre til maden. Går det godt, kan du begynde at opgradere. Men start i de små og arbejd dig videre derfra.

På det lidt større plan kan du vælge at gøre to ting – eller kombinere dem med lidt fantasi. Den ene er at glemme de dele af haven, hvor du aldrig når hen og måske ikke interesserer der gevaldigt. Lad græsset gro, lad insekterne og sommerfuglene komme og lad blomsterne få deres eget liv.

Er du ikke til sommerfugle og insekter over det hele i baghaven, kan du gøre det præcis modsatte. Du kan installere granitsten. De døde sten vil ikke tiltrække lige så meget opmærksomhed fra hverken dine havekundskaber eller insekter.

Lad noget gro, noget andet dø

Generelt vil du kunne kontrollere og diktere livet i haven ved at tænke som følger – noget skal gro, noget må dø.

Det lyder en smule hårdt. Men det er sådan du får kontrol over din have. Vi har ikke alle sammen 20 timer om ugen, vi kan bruge i haven. Nogle af os kan måske bruge en søndag og lige nogle timer her og der.

Med den sparede mængde timer er det virkelig begrænset, hvor smukt og sprudlende have du faktisk kan få. Medmindre du vælger at dræbe noget af haven og kun lade nogle dele af haven gro. Eller du kan lade det hele gro vildt og kun passe de steder af haven, som du er særligt nidkær med. Det kunne f.eks. være dine bede, din rosenbusk, din rhododendron have, dit springvand, din guldfisk osv.

Din have, dit ansvar

Ingen andre end dig selv kan diktere, hvordan din have skal se ud eller hvordan den skal leve. Du må træffe en valg og planlægge den haves liv.

Igen betyder det ikke, at du skal lægge et skema, som giver dig lige præcis 20 timer, så du have den og den have. Det kan være en plan for simpelthen at droppe havearbejdet nogle steder. Det kan være en plan for at få lagt granitsten, fliser, højbede mm.

Det vigtige er blot, at du vælger en have, som passer til den tid, du rent faktisk kommer til at lægge i den.