Hvad skal du kigge efter i en kniv

Når du har fået en kniv i hånden, bør du straks få en fornemmelse af dens pasform. Den skal føles behagelig, som en naturlig forlængelse af din hånd. Her kan du læse 3 ting du skal kigge efter når du skal ud og købe din næste kniv.

Vægt

Den skal give dig en følelse af tillid, frem for frygt. Hvis det føles forkert, skal du gå videre, til den næste. Zwilling Four Star er en populær type kniv da den finish i mange varianter og med tilpassede knivblokke, køb Zwilling Four Star her. Hvis det føles ret godt, så begynd at hugge og bemærk, hvordan du reagerer på knivens fysiske egenskaber. Du skal prøve flere knive for at finde din ideelle knivvægt. Der er nogle der mener, at en kraftig kokkekniv skærer lettere gennem fødevarer, fordi kniven falder med en større kraft og tyngde. Nogle andre mener, at en lettere kokkekniv flyder mere frit og giver dig mulighed for at manøvrere kniven mere behændigt. Derfor er det vigtigt at blot vælge den type, der føles rigtig for dig.

Balance

Den perfekte balance er noget, der ligger i håndfladen på den, der holder den. Bedøm balancen ved at gribe kniven i håndtaget. Hvis den føles ubehageligt vægtet mod bagsiden af håndtaget eller mod bladet, så er den sandsynligvis ikke noget for dig. En ubalanceret kniv vil få dig til at arbejde hårdere. Balancen fra side til side er også vigtig. Når du kommer ned på bladet, må kniven ikke føles ustabil, som om den vil vakle mod den ene eller den anden side.

Størrelse

En 20 cm kokkekniv er den mest populære blandt hjemmelavede kokke på grund af dens alsidighed. En 25 cm lang klinge kan skære mere volumen, men kan føles skræmmende. En 15 cm kokkekniv kan give et element af smidighed, som en skærekniv, men er ikke tilstrækkelig, når der skal arbejdes med volumen eller når der skal skæres gennem noget stort, som f.eks. en vandmelon.